Vurdering for læring

Noen notater om Roar Enghs bok “Vurdering for Læring i Skolen”

Karakterer (s.59-60)

Forteller blant annet at elevene bryr seg mindre om vurderingskommentarer når disse gis sammen med en karakter. Dette har fått meg til å tenke at jeg skal slutte å gi karakterer i mine ukentlige vurderinger, og begrense karakterer til halvårsvurderinger og tentamen.

Læreplanforståelse (s.61-63)

Jeg har personlig alltid vært misfornøyd med læreplanene fra K06 — har ikke erfaring fra tidligere planer: oppdelingen i kompetansemål er meget forvirrende — og stressende, fordi jeg klarer aldri å dekke alle kompetansemålene. Jeg føler at jeg får støtte fra Engh som setter større vekt på hovedområdene i planene enn på kompetansemålene. Han kommer også med en kritikk av lærebøkene, som inneholder for mye stoff fordi de tar ett kompetansemål av gangen. “Dersom man kjenner læreplanene og er trygg på den, kan man gi elevene større og mer sammensatte oppgaver, slike som leder dem inn i en mer helhetlig forståelse.

Vurdering av gruppeoppgaver (s.77-79)

Engh forklarer at tradisjonelle gruppeoppgaver ofte mangler faglige mål og elevene medvirker for lite til vurderingen. Engh skriver at elevene “bør bli bedt om å utvikle og begrunne egne læringsmål med bakgrunn i læreplanens kompetansemål, og gjøre dette til et tema i presentasjonen. Elevene bør også inviteres til å vurdere sin egen og hverandres framføring med tanke på graden av måloppnåelse.”

Mål og kjennetegn på måloppnåelse (kap. 8 s.98-104)

Foreslår å bruke begrepene fremragende, kompetent, under utvikling og på begynnerstadiet om de fire nivåene på måloppnåelse:

Eksempel:

Mål: kunne bruke kilder

Fremragende: Eleven kan finne, velge ut og bruke informasjon fra mange varierte og relevante kilder.

Kompetent: Eleven kan finne, velge ut og bruke informasjon fra varierte og relevante kilder

Under utvikling: Eleven kan finne, velge ut og bruke informasjon fra varierte kilder.

På begynnerstadiet: Eleven kan finne, velge ut og bruke noe informasjon fra kilder.

En viktig ting når det gjelder kriteriene for måloppnåelse, er at de diskuteres med elevene. Dette både for at de skal forstå dem, men ikke minst for at det hjelper dem å utvikle sitt faglige skjønn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *