Surdeigsbrød

Det ligger mange gode surdeigtips på surdeig.no, bl. a oppskrift på surdeigsstarter.

Når du har en laget en starter, kan du begynne å bake. Hver gang du baker, tar du vare på en liten klump av den nye deigen. Den skal du bruke neste gang du baker. Det bør ikke være frø i den — ikke spør hvorfor… –, så jeg pleier å blande alt unntatt frøene, la heve en første gang, ta vare på en klump deig til neste gang, blande i frøene, så elte deigen i brødformer og la heve en gang til.

Hevingstiden avhenger av temperaturen i rommet. Jeg bruker som regel ca. 12 timer på første heving og 6 på andre. Lar du deigen heve for lenge, smaker brødet surt, men det er fortsatt fullt spiselig. Ferdighevet surdeig har mindre volum enn ferdighevet gjærdeig: surdeig øker med ca. 1/3 i volum mens gjærdeig omtrent dobler volum.

Du kan bruke en surdeigkultur — en klump surdeig, altså — i stedet for gjær i vanlige brødoppskrifter, bare husk at deigen skal heve lengre.

Surdeigkulturen oppbevarer du i kjøleskapet. Hvis du ikke bruker den i over en uke, kan du mate den ved å blande i ca. 0.5 dL vann og 0.5 dL mel. Skal den stå lengre i ro, bør du bruke lite vann slik at den blir fast. Etter en lengre periode, kan den våknes opp igjen ved å la den stå i romtemperatur og blande inn vann og mel to ganger om dagen i 3 dager.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *