Før moderne vedlikeholdsprodukter kom på markedet, behandlet man tre med linolje. Linolje er et fornybart naturprodukt. I rå form, kan du bruke den i maten.
Når man maler husvegg, er en av de store fordelene at linolje er diffusjonsåpen, så treet puster selv om det er impregnert. Hvis hele veggen er bygget med diffusjonsåpne (og hygroskopiske) materialer, blir fuktigheten helt naturlig transportert ut av huset.
Mitt mål var å vedlikeholde verandaen. Jeg sendte forespørsel til to leverandører av linolje, og fikk enestående veiledning fra Molo A/S, som er en bygningsvernbutikk.
Jeg endte med å kjøpe rå linolje fra Allbäck. Man bør olje 1 gang i året, og jeg ble anbefalt å olje 3 tynne lag første år, med 24 t tørking mellom hvert lag. Jeg brukte ca 2 L for første lag (20 m2). Ble anbefalt oval pensel 65 mm.
Før oljing, må verandaen rengjøres med Salmiakkvann: 2 dL salmiakk (10 %) per 10 L vann (bruk hansker: sterk blanding, pH er over 11). Grønnsåpe ikke anbefalt: da sitter oljen dårlig etterpå.
På linoljekannen, stod det at den skulle varmes opp til 60 grader, men det er visst ikke nødvendig. Den tørker visst raskere hvis oppvarmet.
Penselen oppbevares i linolje mellom hvert lag. Når den legges bort til neste gang man skal olje, vasker man den godt med linsåpe, og smører den deretter inn med et tynt lag soyaolje, da holder den seg bra. Sojaoljen vaskes bort med linsåpe før man bruker penselen neste gang.
I motsetning til bordene på en veranda, tåler ikke panel å stå kun med linolje uten pigment som i maling. De ultraviolette strålene i sollyset bryter ned treverket hvis det ikke er dekket av pigment. Eneste unntak er sentvokst kjernevirke. Du bør derfor velge linoljemaling og ikke kun linolje til din vegg. Er veggen veldig tørr, kan den påføres et tynt lag rå linolje før du maler med kokt kaldpresset linolje tilsatt pigment.